MEP Henna Virkkunen kylässä Norssilla

Liikenneasioista peräti 80 prosenttia oli EU-direktiivien mukauttamista, EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen muisteli ministeriaikaansa Norssin Eurooppa-kurssin vieraana tammikuussa.

Liikenneasioista peräti 80 prosenttia oli EU-direktiivien
mukauttamista, EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen muisteli ministeriaikaansa Norssin Eurooppa-kurssin vieraana tammikuussa.

Yhteinen Eurooppa ja oikeus liikkua Euroopassa on tärkeä arvo. Verrattuna Yhdysvaltoihin meillä se ongelma, että ihmiset eivät liiku riittävästi työn perässä. Meillä työperäinen liikkuvuus on vain 10 prosenttia siitä, mitä se on Yhdysvalloissa, EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen sanoo.

Keski-Suomesta eduskuntaan valittu Virkkunen ehti olla jo sekä opetusministerinä että kunta- ja liikenneministerinä ennen nousuaan EU-parlamenttiin. Tammikuun alussa hän vieraili Tampereen yliopiston normaalikoulun lukion YH 4 –kurssilla (Eurooppa-kurssi) kertomassa työstään ja Euroopan unionista sekä eurooppalaisista arvoista.

Minulla ei ole täällä kovinkaan monta fania, Virkkunen kuittasi Eurooppa-kurssin opiskelijoille, kun nämä kysyivät tämän kantaa pakolliseen ruotsin kielen opiskeluun lukiossa. Virkkusen kanta on nimittäin pakollisen ruotsin puolella.

image

Opiskelijoita kiinnosti mm. suomalaisedustajien todelliset vaikutusmahdollisuudet EU-parlamentissa, Euroopan unionin tulevaisuushaasteet mahdollisine muutosvisioineen sekä edustajan työ käytännössä. Samoin edustajalta tivattiin hänen näkemyksiään lukiokoulutuksen tulevaisuudesta Suomessa.

Virkkunen vastasi kysymykseen matkustamisen raskaudesta, että hän tottui jo ministerivuosinaan heräämään aamuisin neljältä.

Virkkunen pohti Euroopan kahtiajakautumisen vaaroja, äärioikeiston nousua sekä muukalaisvihamielisyyden kasvua. Hän pitää näitä ilmiöitä paitsi huolestuttavina myös perinteisten eurooppalaisten arvojen vastaisina.

Hiljan vietimme Berliinin muurin murtumisen 25-vuotisjuhlaa, joten Euroopalla ei ole varaa jälleen jakaantua kahteen leiriin, Virkkunen viittasi EU:n ja Venäjän suhteisiin. Poliittisesta tilanteesta huolimatta kaupalliset suhteet ovat tärkeät: tuleehan Euroopan öljystä 40 prosenttia ja kaasusta 30 prosenttia Venäjältä.

Unionin tärkein visio on saada Euroopan talouskehitys vahvemmalle uralle. Yritykset on saatava investoimaan Eurooppaan. Jungnerin komission 300 miljardin euron investointipaketti on vahva yritys tähän suuntaan.

Virkkusen mukaan muidenkin EU-maiden kansalaiset kokevat unionin etäiseksi ja vaikeaksi hahmottaa – ei vain Suomessa.

Jostain syystä media ei ole akkreditoinut suomalaistoimittajia unionin ytimeen eli tiedonvälitys asioista ja niiden käsittelystä ei tule välttämättä hyvin suomalaisten tietoon.

Teksti: Janne Mäkinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s