IT-Ratkaisut NY:n messukokemuksia maalis- ja huhtikuussa 2015

BN-linjalaisille on lukion toisella vuosikurssilla tarjolla Nuori yrittäjä- projektikurssi, jonka aikana perustetaan oma NY-yritys. Nuori yrittäjyys -projektin aikana nuoret saavat tutustua turvallisesti yrittämiseen toimimalla itse perustamissaan yrityksissä lukuvuoden ajan. Yritys toimii oikealla rahalla ja opiskelijat pyörittävät sitä omien opintojensa lomassa. Vuosi yrittäjänä– ohjelma tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden tutustua yrittäjyyteen ja hankkia käytännön kokemusta myynnistä ja markkinoinnista ja soveltaa mm. Norssin omilla markkinointikursseilla oppimiaan asioita käytännössä. Yrityksen pyörittäminen täydentääkin siis BN-opintoja hyvin.

Nuori yrittäjyys – toimintaan kuuluu myös erilaisia messuja ja tapahtumia. Tänä vuonna Pirkanmaan aluemessuille osallistui koulustamme kaksi yritystä; IT-Ratkaisut NY ja Helpz NY, joka oli osallistunut NY -kurssiin Ahlmanin ammattiopistolla. Aluemessuilla sai myydä yrityksen tuotteita tai mainostaa omaa palveluaan. Samalla yritettiin myös vakuuttaa tuomarit, koska palkintona oli matka Helsingin NY-finaaliin. Tänä vuonna Pirkanmaan parhaiden yrityksen joukkoon ylsi IT-Ratkaisut NY ja saimme siten paikan Uskalla Yrittää -finaaliin. Lisäksi mainittakoon, että olimme Tampereen toiseksi paras yritys ja jätimme taaksemme monia menestyviä ja toimivia yrityksiä. Menestys aluemessuilla tuli kieltämättä pienenä yllätyksenä, vaikka toki uskoimme liikeideamme toimivuuteen. Yllätys oli kuitenkin iloinen ja positiivinen ja meistä jokaisen ilme oli varmasti näkemisen arvoinen, kun finaaliin pääsijät ilmoitettiin.

Helsingin Uskalla yrittää- finaali järjestettiin 14-15 päivä huhtikuuta. IT-Ratkaisut oli mukana tapahtumassa taistelemassa Suomen parhaan NY-yrityksen tittelistä. Kaksipäiväiset messut aloitettiin Sokos Hotel Presidentissä aivan Helsingin keskustassa, Kauppakeskus Kampin vieressä.

Messustandilla helsinkiläinen opiskelija tenttaa Samua ja Tuomasta.

Messustandilla helsinkiläinen opiskelija tenttaa Samua ja Tuomasta.

Avajaisissa kuulimme mielenkiintoisia puheenvuoroja, sekä pääsimme kuulemaan Elias Kaskista ja hänen tuotantoaan. Finaalin ensimmäisenä päivänä yritykset esittelivät omaa yritystään kauppakeskus Kampissa Helsingin keskustassa. Messut kävi avaamassa Alexander Stubb, joka piti nuorille yrittäjille myös innostuspuheen. Stubbin puheen perimmäinen sanoma oli: ”Uskaltakaa onnistua, mutta ennen kaikkien, uskaltakaa epäonnistua.” Jokainen yritys hankki messuilla uusia asiakkaita ja myi tuotteitaan Kampissa kuljeskeleville. Me saimme tuotteemme myytyä ja ennen messujen puoliväliä, joten mielestämme messut onnistuivat omalta kohdaltamme hyvin.

uy2

Pääministeri Stubb innostaa nuoria yrittäjiä onnistumaan. Moka on aina mahdollisuus, ei pidä pelätä epäonnistumista. Myös liikemies Harry Hjallis Harkimo vieraili messuilla.

Seuraavana päivänä yritysten liikeideat esiteltiin tuomaristolle, joka valitsi Suomen parhaat NY-yritykset. Esittelyjen jälkeen oli vuorossa tuomariston haastattelu. Voittajat palkittiin samana päivänä suuressa Uskalla yrittää- gaalassa.

Meillä oli myytävänä varavirtalähteitä, jollaista Tommi yrittää kuvassa kaupata. Tulikohan kaupat?

Meillä oli myytävänä varavirtalähteitä, jollaista Tommi yrittää kuvassa kaupata. Tulikohan kaupat?

Vaikka voitto ei omalle kohdallemme osunutkaan, niin matka oli monella tavalla opettavainen ja täynnä uusia mukavia kokemuksia ja kohtaamisia. Tapasimme muita nuoria yrittäjiä, saimme arvokasta kokemusta myynnistä, sekä saimme viettää unohtumattomat kaksi päivää kiinnostavan tekemisen merkeissä. Haluammekin kannustaa tulevia nuoria yrittäjiä tarttumaan tilaisuuksiin, tutustumaan uusiin ihmisiin ja ennen kaikkea menemään rohkeasti mukaan aluemessuille, josta jokaisella yrityksellä on mahdollisuus edetä finaaliin. Kyse on kiinni jokaisesta itsestään. Huonokin idea menestyy omalla ahkeruudella ja itseensä uskomisella, mutta paraskin idea vaatii hyvän myyjän menestyäkseen. Viime kädessä tie menestykseen on juuri sinussa itsessäsi. Haluammekin rohkaista jokaista sanoin: Uskalla yrittää! 🙂

Kirjoittajat: Tommi Vapaakoski ja Samu Lehtovuori
Mukana myös: Tuomas Evikoski ja Pyry Laitinen

Ryhmänohjaajan ajatuksia:

Kun on ollut pitkään koulussa opettajana, tuo kaikki uusi vaihtelua ja haastetta työhön. On ollut mukava seurata oman luokan NY-kurssin edistymistä. Nuoret yrittäjät ovat perustaneet firmoja, joita ovat tämän lukuvuoden ajan ihan oikeasti pyörittäneet.

Yrittäminen aina ole helppoa. Välillä on takkuillut, liikeidean kanssa ollut niin ja näin ja sitä pitänyt välillä vaihtaa tai markkinoita ei ole löytynyt. Missä ovat asiakkaat?

On ollut myös iloja. Oli mukava päästä Helsingissä pidettyyn Uskalla yrittää -finaaliin, jossa Suomen parhaimmiksi valitut tämän lukuvuoden perusopetuksen ja toisen asteen NY-yritykset esittelivät liikeideoitaan ja saivat tunnustuksia ja palkintoja.

Tampereen yliopiston normaalikoulun lukion toisen vuosikurssin BN-linja, 13 C -luokka oli finaalissa edustettuna. Samu Lehtovuoren, Tuomas Evikosken, Pyry Laitisen ja Tommi Vapaakosken IT-Ratkaisut NY katsottiin Uskalla yrittää -finaalissa Helsingissä hyväksi ja toimivaksi liikeideaksi, jolla on mahdollisuus pärjätä markkinoilla. Ja onhan poikien firma jo tuonut voittoakin.

Erityisen mukavaa ryhmänohjaajalle on ollut seurata sitä intoa ja vahvaa motivaatiota, joka pojilla on ollut tämän lukuvuoden ajan omaa firmaansa pyörittäessään.

Janne Mäkinen, 13 C:n ryhmänohjaaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s