Kevään vierailuja ja vierailijoita BN-linjalla

Kevään aikana BN-linjan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat ovat tutustuneet yh12 -kurssilla Suomen talouteen monipuolisesti. Opiskelijat ovat ryhmissä työstäneet oman kiinnostuksen mukaan ekirjaa Suomen taloudesta. BN-linjan tapaan oppimisympäristöä on laajennettu luokan seinien ulkopuolelle usein vierailuin ja koululla käynein vierailijoin.

BN-linjan uutena yhteistyökumppanina on Pirkanmaan yrityskylä. Essi Saarinen koulutti toisen ja ensimmäisen vuosikurssin BN-linjalaisia, jotta nämä voivat toimia ohjaajina Yrityskylässä kuudesluokkalaisten siellä vieraillessa kevään kuluessa.  Alakoululaisten vierailijoiden ohjaaminen Yrityskylässä oli norssilaisten mielestä oikein mukavaa. Toisen vuosikurssin opiskelijoista kaksi tuli valituiksi Viikon ohjaajiksikin, hienoa!

y2  y3 y4 y5y6 y7Suomen talous -kurssin opiskelijat uhrasivat arvokasta aikaansa myös yhtenä torstai-iltana, jolloin osallistuimme Pörssisäätiön järjestämään Pörssi-iltaan. Illan aikana kuulimme, miltä talouden näkymät vaikuttavat Metson, Outotecin, UPM:n näkökulmasta. Danske Bankin pääekonomisti kertoi meille mm. miltä talouden näkymät vaikuttavat niin euroalueella kuin Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Kiinassa.

Kevään viimeinen Helsingin retki suuntautui Ulkomisteriöön ja Taloussanomiin. Aampupäivällä saimme vierailla Ulkoministeriön Team Finlandin kaupallisella osastolla. Merikasarmilla meidät vastaanotti ulkoasianneuvos Eero Suominen. Hän kertoi meille sekä yleisesti ulkoministeriöstä että erityisesti Team Finlandin toiminnasta. Opiskelijat saivat Eero Suomiselta myös arvokasta tietoa siitä, mitä diplomaatin uralle aikoivalta odotetaan.

hki1 hki2

Iltapäivän vierailukohteemme oli Taloussanomat, jossa tapasimme Taloussanomien, uutistoimisto Startelin, Digitodayn ja It-viikon esimies Heidi Hagelin. Hän selvitti meille talousuutisten tekemistä ja löytämistä. Mietimme yhdessä (talous)uutisen kriteereitä. Kuulimme, miten lehden toimituksessa työskennellään. Heidi Hagelin kertoi myös omasta tiestään taloustoimittajaksi ja esimieheksi. Saimme myös poikkeuksellisen tilaisuuden vierailla Ilta-Sanomien toimituksessa ja kysellä uutispäälliköltä. Ei lainkaan hassumpi retkipäivä!

hki4 hki3

Suomen talous -kurssin aikana ehdimme vierailla vielä Tampereella tutustumassa mainostoimistoon ja verkkojulkaisemiseen sekä Sokos tavarataloon. Eräänä perjantaiaamuna tapasimme Anne Riekkolan, Brandstairsin toimitusjohtajan ja Wysiwygin toimitusjohtajan Jani Alhan. Anne Riekkolalta kuulimme, miten mainostoimistossa ideoidaan, millaista toimintaa siellä on ja millaisia ovat mainostoimistojen asiakkaat. Opiskelijat ovat vuoden aikana kehittyneet oikein hyviksi vieraiksi, he ovat usein saaneet loistavaa palautetta hyvistä kysymyksistään. He hoksaavat käyttää tilaisuudet hyväkseen ja muistavat aina kysyä, miten ihmiset ovat päätyneet työskenetelemään sinne, missä ovat. BN-linjalaisilla onkin tässä oivallinen tilanne hankkia sellaisia tietoja, mitkä auttavat heitä jatko-opintovalinnoissa ja ammatinvalinnassa.

bs1 bs2 bs3

Jani Alha puolestaan selvitti meille tarkasti verkkokaupankäyntiin liittyviä asioita. Verkkokauppa on nykyään varsin kilpailtu ala, sinne on helppo päästä mukaan, yrittäjältä ei vaadita isoja investointeja. Tekemällä asioita oikein verkkokaupassa voi kuitenkin pärjätä hyvin.

Seuraava vierailukohteemme oli Pirkanmaan Osuuskauppa, Sokos, jossa tapasimme tavaratalon johtajan Maija Korpelan. Hän esitteli meille Pirkan Osuuskaupan toiminta-ajatusta ja toimintaa sekä Sokos tavarataloa. Saimme kuulla Tampereen Sokoksesta niin sen henkilökunnasta kuin erilaisista toiminnoista, joita Sokoksessa on. BN-linjalaisia kiinnosti selvittää, millaisia mittareita käytetään Sokoksessa, kun sen toimintaa arvioidaan.

Neljännen jakson lopussa Norssissa kävi vielä kaksi kiinnostavaa vierailijaa tapaamassa BN:n opiskelijoita. Suomen Pankin osastopäällikkö, Mika Pösö opasti meitä keskuspankkien rahapolitiikan saloihin. Hän piti selkeän ja kattavan esityksen niin Suomen Pankin toiminta-ajatuksesta ja arvoista kuin myös hintavakaudesta. Opiskelijamme voivat hyödyntää kuulemaansa niin taloustiedon kurssilla, Suomen talouden kurssilla kuin ylioppilaskokeissa.  Mika Pösö on entinen norssilainen ja kertoi opiskelijoille myös siitä, millaista norssilla oli hänen lukioaikoinaan.

sp1 sp2

Suomen talous -kurssilla vieraili vielä kansanedustaja Sofia Vikman. Hän kertoi ensin opiskelijoille, miten kansanedustaja voi vaikuttaa Suomen talouteen, valtion budjettiin. Hän kertasi opiskelijoiden kanssa, miten Suomen valtion tulo- ja menoarvio syntyy. Opiskelijoilla oli kansanedustajalle paljon kysymyksiä alkaen hallituksen toiminnan arvioinnista aina soteuudistukseen ja verotukseen turvallisuuspolitiikkaa unohtamatta. Sofia Vikman pyysi nuorilta evästystä, kun leikkauksia on pakko tehdä, mistä niitä lukiolaisten mielestä voisi tehdä. Leikkauskohteita ei ollut mitenkään helppo löytää.

sp3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s