Business -linjalaiset keväisessä Kööpenhaminassa

Ennen kesälomille lähtöä teimme opintomatkan Kööpenhaminaan, jossa tutustuimme mm. siihen kuinka Finpro auttaa suomalaisyrityksiä laajentamaan toimintaansa muihin Pohjoismaihin, etenkin Tanskaan. Finpron Kööpenhaminan toimiston johtaja Niina Aasgaard kertoi meille monipuolisesta ja mielenkiintoisesta työstään sekä tanskalaisen elinkeinoelämän arjesta. Suomen suurlähetystön vieressä toimi myös Suomen Tanskan kulttuuri-instituutti. Instituutin johtaja Esa Alanne (kuvassa) kertoi meille kulttuurin kautta avautuvista mahdollisuuksista sekä siitä kuinka tärkeää liike-elämässä on tuntea sekä oman maansa että yhteistyökumppaneidensa maiden historiaa ja kulttuuria.

Kööpenhamina

Yhtenä päivänä tutustuimme Sidse Frich Østergaard-Thygesen johdolla tanskalaiseen elinkeinoelämään, mm. rakennusalan työnantajajärjestöön ( Danish Construction Association) ja ajatushautomo DEA:n sekä kuluttajien järjestöön. Pohjoismaina meillä on monia samankaltaisia asioita ja toimintatapoja, mutta myös asioita, joissa toimimme eri tavoin. Yksi taito, jonka toivoisimme oppivamme tanskalaisilta, on rento mutta aikaansaava työtapa. Liike-elämässä se näkyy mm. siten, että Kööpenhaminassa on paljon kansainvälisiä yrityksiä, jotka osaltaan elävöittävät toimintaa.

Tanskalaisten yrittäjien ja yritysten vaikutus näkyy monin tavoin yhteiskunnassa, esimerkiksi panimon omistaja Carl Jacobsen (1842-1914) perusti Carlsberg Glypototekin, jossa on laaja ja yksityinen taide- ja veistoskokoelma. Lisäksi vanha panimomiljöö on muutettu hurmaavaksi yritysmuseoksi, jossa voi perehtyä yrityksen ja sen tuotteiden historiaan, oppia panimotoiminnasta, saada maistiaisia – kuten vaikkapa olutjäätelöä. Ei ihme, että siellä käy vuosittain paljon vierailijoita.

Toki meille oli varattu hiukan vapaa-aikaa tutustua Kööpenhaminaan, joten jokainen saattoi valita häntä kiinnostavia kohteita tai mennä vaikkapa nauttimaan herkullisia tanskalaisia voileipiä tai kierrellä ostoskatuja. Osa matkalaisista kipusi kuvassa olevan kirkon torniin. Se oli korkea ja sieltä näkyi kauas, jos uskalsi katsoa.

kuvat ja teksti Eija Niskanen.

Jätä kommentti